Градска општина Стари град jе у суботу, 22. априла 2023, обележила Дан општине традиционалном манифестацијом Јевремова улица сусрета.
У оквиру ове манифестације свој кутак за децу су имали и Менса Србије и УченIQ у сарадњи са организацијама National Geographic Srbija и BrainOBrain.
Дружили смо се у дворишту Музеја Вука и Доситеја, од 12 до 14 часова, а Одсек а рад са децом Менсе Србије и УченIQ пипремили су две, а реализовали чак четири радионице:
– Пролећна ракета
– Роботићи за чистију планету (поводом Дана планете земље)
– Мали експерименти ( Магична сламчица, Балансирајуће срце, Расцветавање и Кромпир који производи струју)
– Плетена срца, птице, рибе, васкршња јаја од папира

Чланови Одсека за рад са децом Менсе Србије реализовали су радионицу Плетена срца, рибе, прице и васкршња јаја… Деца су кроз моторичку вежбу плетења тракама папира украсила шаблон за срце, рубу, птицу или васкршње јаје, које су понели кући. Свака вежба фине моторике је вежба за стимулацију и интелектуалних способности, а у овом случају вежбали смо и координацију покрета и креативност. Аутор радионице је је учитељица  Тања Олеар Гојић, координатор Одсека за рад са децом Менсе Србије и председница Удружења грађана УченIQ. Реализатори Маријана Николић и Маријана Јовановић.

Одсек за рад са децом Менсе Србије је реализовала радионицу за децу Пролећна ракета/ хеликоптер. Од шарених папирића и сламчица деца су правила  аеродинамичну необичну ракету. Ракете су украсили проћно васкршњим дезенима испробали и понели кући. Аутор и реализатор радионице је Маријана Николић, члан Одсека за рад са децом Менсе Србије и лиценцирани едукатор интернационалне школе BrainoBrain, а асистент Маријана Јовановић је наставница биологије у ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић“.

Поводом Дана планете Земље и STEM Discovery кампање коју је покренуо Scientix Удружење грађана УчениIQ је реализовало и радионицу Роботи за чистију планету. Деца су се упознала са роботима за учење кодирања на најмлађем узрасту , као и са основним командама за кретање и поступком рада са њима. Прве кодове укуцали су на најједноставнијим роботима и обнављајући градиво са почетка радионица ушли у тему почетног алгоритамског размишљања. Тема је била Рециклаже и раздвајање отпада, тако да су прве кодове деца савладала решавајући мале занимљиве задатке.

Аутор радионице је је учитељица  Тања Олеар Гојић, координатор Одсека за рад са децом Менсе Србије и председница Удружења грађана УченIQ.

Аутор и реализатор: Мирјана Тишма, педагошки саветник, професор разредне наставе, подпредседница Удружења УченIQ,  координатор СИГ Родитељ у Менси Србије и члан Одсека за рад са децом Менсе Србије.

Поводом Дана планете Земље и STEM Discovery кампање коју је покренуо Scientix Удружење грађана УчениIQ је реализовало и радионицу. Мали експерименти у којима је приказала неке од занимљивих експеримената колеге Мајкла Грегорија из пројекта My Favourite Experiments које је приказао и током Science on Stage фестивала у Прагу 2023.

Аутор радионице је је учитељица  Тања Олеар Гојић, координатор Одсека за рад са децом Менсе Србије и председница Удружења грађана УченIQ. Scientix амбасадор и члан Управног одбора Science on Stage Србије. 

Помоћник у реализацији: Ненад Пантић, професор разредне наставе у ОШ ,,Сава Шумановић”, члан Управног одбора Удружења грађана УченIQ и члан Одсека за рад са децом Менсе Србије.