У суботу, 18. марта 2023. године од 10:00- 12:00 часова, у оквиру европске иницијативе СТЕМ Discovery кампање 2023  Удружење УченIQ у сарадњи са Одсеком за рад са децом Менсе Србије и Српско-корејским информатичко приступним центаром реализовало је бесплатну  радионицу ,,Иноватори одрживог развоја: Cubroid и Lego за чистију планету” за децу од 7 – 12 година.

Било је присутно 31дете различитог узраста од 5-12 година и на почетку су се упознали са неким веома битним еколошким темама и проблемима:
– Шта су то одрживи циљеви и ко их је установио?
– Шта је екологија?
– Шта је рециклажа?
– Како се разврстава отпад?
– Који су то обновљиви извори енергије и зашто су битни?
Затим су се деца упознала са роботима са којима ће радити и основним командама и поступком рада са њима. Прве кодове укуцали су на најједноставнијим роботима и обнављајући градиво са почетка радионица ушли у тему почетног алгоритамског размишљања.
Деца ће подељена у узрасне групе, зависно од предзнања и жеље конструисали нека од решења Cubroid и Lego едукативним сетовима за учење програмирања.
Аутори и реализатори Тања Олеар Гојић, Мирјана Тишма, Ивана Павковић, а помоћ у реализацији су биле Миа Чараковац и Маријана Николић.