Поводом Недеље свести о мозгу која се обележава од 11. -17. марта у целом свету, а код нас је обележава Група студената неуронаука, Менса Србије је и ове године на свој начин  обележила Недељу свести о мозгу и то у три града, Београду, Нишу и Новом Саду: тестирањима интелигенције, радионицама за децу и Трибином о Даровитости у Нишу.

У БЕОГРАДУ:

  1. Бесплатна радионица Менсе деци  Кликерање- играмо се паметним играчкама и развијамо мозак за децу од 7 до 10 година, коју је реализовао УченИQ  и KlIQer shop поводом Недеље свести о мозгу у  просторијама Менсе Србије у Дому омладине, Македонска 22  у четвртак 14.март 2019.год од 17:30 до 19 часова,.

Деца су на радионици имала прилике да испробају игре ,,паметним играчкама“. Посебна пажња је била  посвећена игри ,,Језичка слагалица“ чија ауторка је и водила радионицу.

– Паметне играчке могу повећати степен интелигенције за 7-15 процената

– Деца која се играју паметним играчкама постижу бољи успех у школи

– Играње тродимензионалним слагалицама повећава просторну интелигенцију

– Мозгалице и слагалице које могу да се реше на више различитих начина повећавају логичку интелигенцију

– Паметна лопта једна је од ретких играчака за све узрасте која развија моторику, фокусирање, просторну и логичку интелигенцију

Аутор и реализатор радионице : Клеа Коларић, власница KlIQer shop продавнице паметних играчака и аутор игре Језичка слагалица и Тања Олеар Гојић и Мирјана Тишма, чланови СИГа УченIQ у оквиру Менсе Србије.

Погледајте ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА

 

2. Бесплатна радионица Менсе деци  Размрдајмо вијуге- Креативна математика за децу од 7 до 10 година, коју реализују Креативни учитељи реализована је у петак 15. марта  2019. године од 17:30 до 19 часова у  просторијама Менсе Србије у Дому омладине, Македонска 22.

Деца су на радионици имала прилике да испробају игре картама Креативна математика које су проглашене за играчку 2018. године. Карте су специфичне што у шпилу имају бројеве прве стотине, а у играма овим картама можете користити све рачунске операције. Карте су прихваћене и као наставно средство, а такође као паметна играчка добиле су И подршку Менсе србије.

Аутор и реализатор радионице. Момчило Степановић, професор разредне наставе, самостални педагошки саветник, оснивач и председник УО удружења Креативни учитељи, суоснивач СИГ-а за развој учења и памћења при Менси Србије, аутор и реализатор програма,,Креативна школица успеха“ и аутор карти Креативна математика.

Погледајте ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА.

У НИШУ:

Поводом Недеље свести о мозгу Менса Србије и УченИQ су организовали две бесплатне радионице „Размрдајмо вијуге“ у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Нишу, у петак 15. марта 2019.

Од 18-19 часова радионица Размрдајмо вијуге – упознај мозак, за ученике од 1. до 4. разреда. На интерактиван начин, кроз игру, деца су се упознала са занимљивостима о мозгу и начином како да побољшају његов рад.

Од 19-20 часова инклузивна радионица Размрдајмо вијуге – играјмо се, за ученике од 1. до 4. разреда основне школе. Деца су се опробала у различитим играма за развој креативности и  интелектуалних потенцијала.

Аутори и реализатори радионица су чланови Менсе и њеног СИГа УченИQ за рад са децом, Тања Олеар Гојић и Мирјана Тишма професори разредне наставе у ОШ „Драган Лукић“ у Београду, Дијана Јовановић, професор разредне наставе у ОШ „Краљ Петар I“ у Нишу и МА Наташа Ковачевић, мастер дефектолог у ШОСО „Царица Јелена“, председник Центра за едукацију и социјално укључивање „Старија сестра“.

Погледајте ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА.

У НОВОМ САДУ:

Поводом Недеље свести о мозгу Менса Србије, Удружење Облутак и Crown Education из Новог Сада, организовали су бесплатне радионице у просторијама Менсе Србије, Булевар ослобођења 22, у суботу 16. марта 2019.године.

Од 16.30-18 у сарадњи са удружењем Облутак из Новог Сада радионицу за децу од 4 до 9 година „Паметно читање”

Интерактивно читање и креативан рад кроз развојно-креативну радионицу. Озбиљно се играмо уз Облутак.

Ауторка и реализаторка: Дуња Шашић, председница удружења „Облутак” из Новог Сада. Ауторка и водитељка развојно-креативних радионица за децу Облутак и реализаторка припремног програма за предшколце Креативна школица успеха. Оријентисана ка раном развоју деце и подстицању њихових потенцијала, даровитости, креативности, знања и вештина. Као чланица Менсе Србије реализовала пројекте за децу уз интерактивно читање и креативан рад „Књига – најбољи пријатељ интелигенције” и „Паметно читање”. Чланица Менсиног организационог тима међународних стручних конференција о даровитости. Координаторка Тима за креирање активности у образовном процесу за предшколски узраст у оквиру ЕПоК тима Србије.

18-19.30 у сарадњи са Crown Education из Новог Сада, радионицу за децу од 10 до 13 година.  „Да ли глумиш или знаш Енглески?”

Радионица „Да ли глумиш или знаш енглески?“ је осмишљена тако да омогући деци узраста од 10 до 13 година да кроз различите технике учења енглеског језика активирају неколико различитих центара у мозгу, чинећи тиме процес учења не само необичним и забавним већ и успешним.

Језик је средство комуникације и као такав нам треба управо за – комуникацију. Он има своју комплексну структуру, разнолика правила, безброј изузетака и мноштво речи којима нас бомбардују на класичним часовима енглеског језика, али његово усвајање не мора бити аналитичко, огољено и лабораторијски.

Ми смо га изместити из клупе, дати му покрет и претворити у забавну игру. Мало су и отежати игру, за оне који воле изазове.

Аутори и реализатори радионица су чланица Менсе Јелена Умићевић Богуновић, сертификовани НТЦ предавач и предавач енглеског језика са  17 година искуства у раду са децом свих узраста, и Татјана Јуришић, професор енглеског језика са 14 година искуства, сертификовани тренер наставника енглеског језика, као и аутор радионице „Позориште сенки у настави енглеског језика“. Оба предавача раде у Crown Education школи у Новом Саду  од оснивања 2016. године.

Погледајте ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА