У Новом Саду je Одсек за рад са децом Менсе Србије у сарадњи са Едукативним дечијим центром Мали Генијалац у Улици Цара Душана 11б,  2. и 3. октобра 2021. од 10-12х реализоваo, за децу од 7-10 година радионицe ,,Шах – Више од игре“

Циљ радионице је био: Упознавање деце са називима шаховских фигура, њиховим изгледом у различитим облицима и кретањем сваке фигуре КРОЗ ИГРУ.

Такође циљ је и подстицање вршњачке подршке, развијање тимског духа, одговорности и емпатије.

Игре „Кад  сам био мали“, „Шах не уједа“, „Оживи фигуру“ су имале за циљ да децу опусте и отклоне евентуалну напетост и трему. Све игре су успешно одигране, а игра „ Шах не уједа“ се претворила и у такмичарску ( Поделили су се у 2 групе, и погађали наизменично фигуре. Победник је била група која је имала више погодака).

Главни  део радионице- шаховска партија, успешно је реализованн јер су деца са великим ентузијазмом играла шах. Вршњаци су помагали једни другима.

Драматизација оригиналних текстова ауторке радионице и ученика уз реквизите, имала је за циљ да привуче пажњу и на тај начин обезбеди лакше учење и памћење одређених правила у шаху која су приказана на тај начин.

На радоници су осим водитеља радионице домаћини бити и ученици од 1.- 4. разреда који активно играју шах ( похађају секције годинама уназад и такмиче се)

Њихове улоге се мењају током радионице, а у завршном делу је сваки ученик одиграо са једним “гостом” партију шаха.

Аутор радионице: Кристина Спасојевић, професор разредне наставе, струковни васпитач   и члан Менсе. Оснивач Едукативног дечијег центра Мали Генијалац у којем активно од 2016. године организује додатну едукацију за ученике од И-ИВ разреда. Мајка предшколца Игњата и двогодишњег Константина.

Асистенти:

Јелена Ђаковиц Меселџија- Проф. разредне наставе и члан тима Едукативниг дечијег центра Мали Генијалац.

Јелена Вилус проф. разредне наставе и учитељица у ОШ “Жарко Зрењанин” Нови Сад.

Погледајте галерију фотографија ОВДЕ.