Менса Србије другу годину за редом подржава Дечји фестивал Опленац чији је циљ је да се, кроз активности, едукацију и пуно забаве, деца Србије подстичу да расту здраво. Пети Дечји фестивал Опленац одржан је 9. и 10. септембра 2022.  

С обзиром да је акценат на природи и активности, развојно креативне радионице Облутак су одржале неколико радионица. Принцип рада Облутка подржава Менса и он показује одличне резултате у развоју интелигенције, али и социјализације, моторике, говора и пажње. Деца су на овом штанду правила сама своје играчке. И то од материјала који је примарно намењен за сасвим другу сврху. То су материјали који се обично носе на излет. Деца су добијала и стварала идеје како да се забаве на пикнику ако нису ништа понела за забаву. Правили смо фризби од тањира, змаја од папира и игру убаци лоптицу у чашицу од чаша и фолије. Потребна је била само досетљивост и креативност. а деца је имају прегршт. радионице су водиле Дуња Шашић из Новог Сада, ауторка радионица Облутак и Лидија Цвијовић из Панчева, која ове радионице држи у Стваралишту у свом граду. Игре су пођеднако занимљиве деци, али и одраслима, тако да је акценат био на заједничким активностима у оквиру породице.

Менса Србије је на овом фестивалу показала и Креативну математику коју је осмислио наш члан Момчило Степановић. Ова игра је добила награду Добра играчка, а потврђена је и као акредитовано дидактичко средство у настави. Шта све деца могу да раде са шпилом карата чија је основна функција математичке операције? Лепота Креативне математике је у варијацијама на тему – један шпил карата нуди различите могућности за игру! Користи од игре са креативним картама се огледа у раном овладавању бројевима, и симболима, као и њиховим међусобним односима, развоју мишљења, логике, пажње, стрпљења, толеранције. Посебна вредност игара са картама је навикавање на пораз и његово спортско прихватање и подношење.

На крају дана су чланови Менсе отишли са Опленца уморни, али срећни јер су развој размишљања и ширење знања постигнути циљеви. Видимо се и следеће године!

Галерију фотографија погледајте ОВДЕ.