Менса Србије-Одсек за рад са децом и УченIQ поводом рођендана Николе Тесле, који се у нашој земљи обележава као Дан науке, у просторијама Менсе Србије у Београду, организовала је 8  бесплатних радионица, за децу и ученике од 6 до 14 година, под називом ,,Теслин СТЕ(А)М рођендан у Менси”.

Овај низ радионица је само почетак пројекта ,,Знање на куб“ у коме желимо да истакнемо чињеницу да критичко мишљење, креативност и сарадња, обогаћују знање новом димензијом.
У низу радионица, реализоване су две радионице под називом ,,Упознај Теслу”, једна за узраст 6-11 и друга за узраст 11-14 година. На овој радионици деца су се мало ближе упознала са ликом и делом Николе Тесле, кроз квиз и посету виртуелној лабораторији у Шорхаму у САД. Упознали су се и са платформом PHET на којој су доступне дигиталне симулације и на српском језику и помоћу њих конструисали струјно коло. Млађи су се упознали са електрицитетом кроз једноставан експеримент са балонима, а старији су самостално истраживали симулацију за стварање струјног кола и упознавали се са њеним могућностима, као и са могућношћу истраживачког рада коришћењем дигиталних симулација.
У току две радионице ,,Конструиши Lego робота” (за млађи и старији узрст), задатак је био да користећи едукативни Lego We Do 2.0 сет у тиму конструишу робота или неку направу и требало је покренути их програмирањем блоковима команди. Да би упознали што више функција различитих делова и команди за њих, предлог је био да израде ровера Мајла и касније на њега уграде сензор за откривање препрека. Млађи су ипак одлучили да се њихови ровери тркају.
На две радионице ,,Магнетне конструкције”, такође за различите узрасте, деца су кратко обновила знање о особинама магнета, а затим су користећи то знање и Geomag едукативни сет имали задатак да тимски изграде необичну, а стабилну грађевину (конструкцију). Било је доста креативних идеја, доста покушаја и погрешака, упорности, осмеха.
На радионицама ,,Упознај куброида”, испитивали смо могућности новог едукативног сета који имамо. Деца су прво осмислила своју идеју, а затим су користећи Cubroid едукативни сет креирали своју направу и програмирали је да нешто уради. Тако је настала вртешка која свира, робот који се креће и мења боје, различита возила која су се кретала, а која су имала возача који се осмехује или сензор који упозорава да смо наишли на препреку. Било је изазовно и занимљиво. Ова радионица је, нажалост, била померена због техничких проблема, па је подељена у два термина, тако да очекујемо остале другаре у новом термину по договору.
Cubroid едукативне сетове за пројекат Знање на куб обезбедило је Удружење за подстицање предузетништва Живојин Мишић као део награде за Најбољег едукатора Србије Тање Олеар Гојић.
Geomag сетове магнета обезбедио је KlIQuer shop за пројекат Чаробни свет магнета који ће бити реализован у Научним клубовима Лесковац и Кикинда у оквиру конкурса за пројекте промоције науке Центра за промоцију науке. Ово је уједно и најава тог пројекта који ће бити реализован у следећој школској години.