Удружење грађана УченIQ, Српско-корејски информатички приступни центар и Одсек за рад са децом Менсе Србије у суботу 2. 12. 2023. у Српско-корејском информатичком приступном центру организовали су две бесплатне радионице за децу од 1-4. разреда ,,У сусрет Сату програмирања” поводом међународне манифестације Hour of Code која је покренута са циљем промоције програмирања деци.

На радионици, која je трајaла 80 минута, деца су програмирала новог  Genibot робота, аутора Џекија Лија из Јужне Кореје. Робот може да се програмира скенирањем  посебних картица или таблетом, а на овој радионици смо кроз занимљиве задатке упознати различите могућности овог малог робота: од алгоритма кретања, алгоритма понављања, додавање звучних и светлосних ефеката током кретања, компоновања. Деца су стварала путање које робот може да прати. Захвални смо фирми Fluks Trade RV која је увек уз нас на овако великим догађајима са својим роботима.

У другом делу радионице упознаћемо се и са светском платформом за бесплатно учење програмирања у оквиру манифестације Час програмирања (Hour of Code).