У суботу, 22. октобра 2022. године од 10:00- 13:00 часова, у оквиру иницијативе Meet and Code у оквиру обележавања Европске недеље програмирања (Europe Code Week) Удружење УченIQ у сарадњи са Одсеком за рад са децом Менсе Србије и Српско-корејским информатичко приступним центаром реализoвало је радионицу ,,Girls can do it! 3D printing to green the space” за децу од 11 – 16 година.

,,3Д штампа да озелениш свој простор” је једнодневна радионица која се одржала у просторијама  Српско-корејски информатичко приступнoг центра, првенствено за девојчице од 11-16 година, а били су добродошли и дечаци као подршка.

Радионица је имала за циљ да у оквиру Европске недеље програмирања (Europe Code Week), подиже еколошку свест подстицањем развоја идеја и креативности кроз употребу 3D штампе.

Оснаживање девојчица да могу да се баве STEM дисциплинама, а посебно програмирањем и 3D штампом је изузетно важно. Најлакше је било да се крене од нечег што је занимљиво и потребно за нас и наше окружење.

Бавили смо се темама као што су:

– Зашто не би озеленели свој простор?

– Зашто је то важно?

– Како то да урадимо?

– Да ли саксије за узгој биљака могу бити другачије?

– Како треба да изгледа саксија која ће сама да залива биљку?

– Шта је ,,паметна саксија” и како је направити?

– Шта је потребно да направимо своју 3D креацију?

На радионици су учесници научили како да пронађу већ постојећи stl фајл за 3Д штампу, како да креирају свој модел у програму Thinkercad, како га пребацити gcode фајл како би био спреман за штампу на Creality Ender 3 PRO 3D штампачима. Научили су и како да тако припремљен модел да одштампају у жељени 3D облик на 3D штампачу.

Пошто штампа саксија предуго траје, одлучили смо се да искреирамо привеске са својим именом.

Сјајно смо се забавили.

Aлбум са фоткама погледајте ОВДЕ.