среду, 19. октобра 2022. године од 17:00- 19:00 часова, у оквиру иницијативе Meet and Code у оквиру обележавања Европске недеље програмирања (Europe Code Week) Удружење УченIQ у сарадњи са Одсеком за рад са децом Менсе Србије и ОШ,,Драган Лукић” реализовало је радионицу ,,Роботи за чистију планету” за децу од 9 – 12 година.
Радионица Роботи за чистију планету је била једнодневна, бесплатна активност у оквиру Европске недеље програмирања (ЕU Code Week), која се реализовала у ОШ,,Драган Лукић” ван наставе за 25 учесника.
Ученици ће се упознати са изворима информација о Одрживим циљевима и разговарати о важним еколошким проблемима. У групама су осмислити свој предлог за креирање робота или направе која се може програмирати да позитивно утиче на проблем и допринесе решењу, а самим тим и очувању ресурса наше планете (рецимо проблеми чишћења, паметних кућа или чисте производње електричне енергије).
Користећи рециклиране материјале са којима ће комбиновати micro:bit уређај и различите додатке за рад са  micro:bitom , у тимовима ученици стварају и програмирају своје креације. Такође коришћени су и едукативни сетови за учење програмирања Cubroid и Lego We Do 2.0.
Радионицу реализовали Тања Олаер Гојић, Мирјана Тишма и Ненад Пантић.

Фотографије са радионице можете видети ОВДЕ.