У оквиру пројекта Менсин STEAM караван који је финансиран од Центра за промоцију науке у недељу 19. јуна 2022. године, у Научном клубу у просторијама Центра за стручно усавршавање у Чачку, одржан је се низ радионица у оквиру седме станице нашег каравана.
Радионице су реализовали чланови Одсека за рад са децом Менсе Србије и сарадници: Миа Чараковац, Тања Олеар Гојић и Ивана Павковић.
Радионице за ученике од 5.-8. разреда основне школе је одржала Тања Олеар Гојић. Помоћу Lego We Do 2.0. едукативних сетова за учење програмирања реализовала је радионицу ,,Конструиши и испрограмирај” где су ученици конструисали направе по свом избору и програмирали их блоковским језиком. На радионици ,,3D Мондријан: уметност или математика?”,  је приближила учесницима апстрактну уметност Пита Мондријана, а учесници су  у паровима стравали 3Д Мондријаново дело. Такође упознали су се са математичким проблемима Мондријанова коцка и Мондријанов број.


Радионице за ученике од 1.- 4. разреда основне школе су одржале Миа Чараковац која је на радионици ,,Играј паметно” говорила о мозгу, битним елементима којима одржавамо наш мозак у ,,форми” и са ученицима решавала проблеме које нуде ,,паметне играчке”, а на радионици ,,Магнетизам (конструкције Геомаг магнетима)” је децу упознала са магнетизмом и начином како се повезују Геомаг магнети. Ученици су имали задатак да у групама заједнички осмисле заједничку конструкцију.

Ивана Павковић је на радионици ,,Закотрљај кликере” користећи дрвене елементе за тобогане за кликере и ,,акција-реакција” конструкције подстакла учеснике да слагалжу своје конструкције где је код тобогана било да се кликери скотрљају користећи силу гравитације, а користећи правило да се сила преноси са тела на тело ученици су доминама и разним елементима слагали ,,акција-реакција” конструкције. На радионици ,,Елекстрицитет” су се учесници упознали са електрицитетом, стварали струјна кола помоћу електро мотора и сијалчица, производили струју помоћу кромпира, воде и јабука. Ученици су правили мале вентилаторе са дезеном Мондријанових дела.

 

Галерију фотографија можете погледати ОВДЕ.