У оквиру пројекта Менсин STEAM караван који је финансиран од Центра за промоцију науке у суботу 11. јуна 2022. године, у Научном клубу у просторијама Центра за стручно усавршавање у Крушевцу, одржан је низ радионица у оквиру шесте станице нашег каравана.
Радионице су реализовали чланови Одсека за рад са децом Менсе Србије: Дејан Јовић, Дијана Јовановић, Тања Олеар Гојић уз асистенцију Сање Стојановић Ђорђевић и Марије Пруткин.
Радионице за ученике од 5.-8. разреда основне школе су биле:
,,Бука и наука” коју је одржао Дејан Јовић који је представио буку као извор загађења наше околине и њен утицај на наш организам. Како би мерили ниво буке користили су доступну апликацију на својим телефонима и упоређивали буку на различитим местима.
3D Мондријан: уметност или математика? коју је реализовала Тања Олеар Гојић и која је приближила учесницима апстрактну уметност Пита Мондријана, а учесници су кроз пројектни приступ у групама стравали Мондријанову коцку- модел коцке која има дезен Мондријанових дела.
Радионице за ученике млађих разреда основне школе:
Магнетизам (конструкције Геомаг магнетима); је одржала Дијана Јовановић. Она је децу упознала са магнетизмом и начином како се повезују Геомаг магнети. Ученици су имали задатак да у групама заједнички осмисле заједничку конструкцију.
Закотрљај кликере су одржале Тања Олеар Гојић и Дијана Јовановић. Користећи дрвене елементе за тобогане за кликере и ,,акција-реакција” конструкције учесници су слагали своје конструкције где је код тобогана било да се кликери скотрљају користећи силу гравитације, а користећи правило да се сила преноси са тела на тело ученици су доминама и разним елементима слагали ,,акција-реакција” конструкције.
Играј паметно су одржале Дијана Јовановић и Тања Олеар Гојић. Користећи паметне друштвене игре можемо унапредити начин мишљења. Деца су кроз различите проблемске ситуације пролазила уз занимљиве играчке бренда ,,Smart games”. Радионица је реализована уз подршку Media Planet doo и KlIQer shop-a.
Галерију фотографија можете видети ОВДЕ.