У суботу, 4. јуна 2022.године, у Шапцу  у Центру за стручно усавршавање, одржан је низ бесплатних радионица у оквиру Менсиног СТЕАМ каравана који је финансијски подржан од стране Центра за промоцију науке у просторијама Центра за усавршавање у Шапцу.
Радионице су реализовали чланови Одсека за рад са децом Менсе Србије: Дејан Јовић, Момчило Степановић, Тања Олеар Гојић и Миа Чараковац.
Реализовано је пет радионица, две за ученике од  5.-8. разреда основне школе и три за ученике млађих разреда.
Дејан Јовић је за ученике од 5.-8. разреда основне школе реализовао радионицу ,,Бука и наука” и представио буку као извор загађења наше околине и њен утицај на наш организам. Како би мерили ниво буке користили су доступну апликацију на својим телефонима и упоређивали буку на различитим местима.
Такође Дејан је одржао за исте ученике и радионицу ,,Зашто нам је битан BMI?” чиме је нагласио важност здраве исхране и праћења параметара који одређују здрав организам, а поготово телесну масу. Здрава исхрана и редовна рекреација изузетно утичу на здравље мозга и његове интелектуалне способности.
Миа Чараковац је реализовала радионицу ,,У ритму мозга” за ученике од 1-4. разреда основне школе. Она је упознала учеснике са грађом  и основним функцијама мозга, као и начинима како да унапредимо своје способности. Током радионице ученици су имали прилику да сарађују и раде ситним зрнастим и папирним материјалима чиме су унапређивали и фину моторику.
Момчило Степановић је одржао радионицу ,,Креативна математика” за ученике од 1-4. разреда основне школе. Он је учеснике упознао са едукативним сетом карти Креативна математика које су и наставно средство за лакше учење математике. Учесници су се упознали са принципима игре, а затим су се и сами опробали у игри.
Тања Олеар Гојић је одржала радионицу ,,Од електрицитета до робота” за  ученике од 1-4. разреда  основне школе. На радионици су се учесници упознали са електрицитетом, стварали струјна кола помоћу електро мотора и сијалчица, производили струју помоћу кромпира, воде и јабука, и на крају правили ветрењачу ( обновљиви извори енергије) помоћу Cubroid едукативног сета за учење програмирања.
Галерију фотографија можете видети ОВДЕ.